Isten hozott!

Ez itt a PPHF HÖK hivatalos oldala.
Mindenfélét találhatsz itt, ami a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola életével kapcsolatos, különös tekintettel a hallgatókat érintő eseményekre.

HÖK iroda nyitvatartás:
Szerda: 9:00-17:30 (szünetekben)
Csütörtök: 9:45-17:30 (szünetekben)
Szombat:megbeszélés szerint

Elérhetőség: Kiss Gábor - HÖK elnök
hok.pphf[kukac]gmail.com

2013. szeptember 30., hétfő

Hogyan győzzük le a szaracénokat? - Végső idők előadássorozat


Október 3-án a Pécsi Hittudományi Főiskola Dísztermében Sághy Marianne, az ELTE-BTK és a CEU oktatója tart egyháztörténeti előadást a főiskola "Végső Idők" előadássorozatában. 
A Szentföld visszafoglalása az iszlám hódítóktól a 14-15. század egyik legégetőbb kérdése maradt a latin kereszténység számára. 1291-ben elesett Akkó,az utolsó latin erőd és ezzel a modern történettudomány szerint lezárult a kereszteshadjáratok kora. A kortársak azonban ezt korántsem gondolták így. 
Pápák és császárok, politikusok és misztikusok, látnokok és propagandisták egyaránt nagy meggyőződéssel dolgoztak a Szentföld felszabadítását célzó terveken. Az előadás Île-de-France-tól a Burgund Nagyhercegségen át Itáliáig és a Magyar Királyságig világutazásra invitálja a hallgatókat, Pierre Dubois, Philippe de Méziè res és Kapisztrán Szent János munkásságán keresztül mutatja be a keresztény politika és vallás szoros összefonódását, a keresztes szellemiség továbbélését és átalakulását, a keresztes pamfletirodalom és a keresztes lelkiség reneszánszát és új megnyilvánulási formáit. Dr. Sághy Marianne habilitált egyetemi docens 1998-ben doktorált a princetoni egyetemen. Az ELTE BTK Középkori - és Koraújkori Egyetemes Történeti Tanszék és a Közép-európai Egyetem (CEU), Medievisztika Tanszék oktatója. 1999-2003 között a Párizsi Magyar Intézet tudományos titkára. 1993-tól a Nemzetközi Patrisztikai Társaság (AIEP) nemzeti képviselője. Érdeklődési területe a késő antik egyház-és politikatörténet, patrisztika és hagiográfia, valamint a késő középkori politika-,vallás- és eszmetörténet.