Isten hozott!

Ez itt a PPHF HÖK hivatalos oldala.
Mindenfélét találhatsz itt, ami a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola életével kapcsolatos, különös tekintettel a hallgatókat érintő eseményekre.

HÖK iroda nyitvatartás:
Szerda: 9:00-17:30 (szünetekben)
Csütörtök: 9:45-17:30 (szünetekben)
Szombat:megbeszélés szerint

Elérhetőség: Kiss Gábor - HÖK elnök
hok.pphf[kukac]gmail.com

2013. szeptember 30., hétfő

Apostoli hagyomány a papi nőtlenség?


Az egyházi vagy papi nőtlenség a korai egyházban mindig hírhedten vitatott kérdésnek számított. A 390-es években Jovinianus szerzetes megkérdőjelezte az aszketizmus és különösen a nemi életről való lemondás valódi értékét. A szerzetes legfőbb ellenfelei (Siricius pápa, Szent Ambrus és Szent Jeromos) különféle indokok miatt utasították el Jovinianus felvetését kezdve azzal, hogy a papi nőtlenség erősíti az egyház hatalmát egészen odáig, hogy a ez növeli a szerzetes-pap tekintélyét. A cölibátus azóta vita tárgya a protestánsok és a katolikusok, illetve a katolikus világon belül is. Ezen előadás áttekinti a témáról alkotott egyes legfrissebb nézőpontokat és elhelyezi őket a második vatikáni zsinat értékelése és a papságról vallott tanítása körül kialakult aktuális vitákban. 

David G. Hunter a Kentucky Egyetemen a katolikus tanulmányok professzora, egyben az egyetem Modern és Klasszikus Nyelvészeti, Irodalmi és Kulturális Tanszékének klasszikus tanulmányok részlegének és történelem tanszékének is oktatója. Tudományos érdeklődése a korai kereszténységre és a keresztény tanok történetére terjed ki. Számos könyvet és szakcikket publikált a korai egyház görög és latin íróiról. Legújabb könyve, a Marriage, Celibacy, and Heresy in Ancient Christianity: The Jovinianist Controversy (Oxford University Press, 2007) a házasságról és a papi nőtlenségről szóló korai keresztény vitákat vizsgálja. Az Oxford Handbook of Early Christian Studies (2008) társszerkesztőjeként Hunter a North American Patristics Society (2006-08) elnöke volt, valamint a Journal of Early Christian Studies, a Journal of Late Antiquity, és az Augustiniana folyóiratok szerkesztő bizottságában is fontos szerepet tölt be. A The Catholic University of American Press The Fathers of the Church angolul megjelenő sorozatának szerkesztő igazgatója és a jövőben megjelenő Brill Encyclopedia of Early Christianity szerkesztőbizottságának tagja.

Előadása alatt szinkrontolmácsot biztosítunk a hazai patrisztika-tudomány egyik legjelesebb képviselője - Sághy Mariann - személyében.