Isten hozott!

Ez itt a PPHF HÖK hivatalos oldala.
Mindenfélét találhatsz itt, ami a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola életével kapcsolatos, különös tekintettel a hallgatókat érintő eseményekre.

HÖK iroda nyitvatartás:
Szerda: 9:00-17:30 (szünetekben)
Csütörtök: 9:45-17:30 (szünetekben)
Szombat:megbeszélés szerint

Elérhetőség: Kiss Gábor - HÖK elnök
hok.pphf[kukac]gmail.com

2013. május 11., szombat

„Ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben...” – Hittudományi Főiskolák Konferenciája a Sapientián

2013.április 19-20-án első alkalommal került sor a magyarországi hittudományi főiskolák közös konferenciájára. A hallgatói önkormányzatok összefogásából született rendezvény fő célja a teológiai tudományokkal foglalkozó katolikus felsőoktatási intézményekkel történő kapcsolatfelvétel és egymás kölcsönös megismerése volt. Ennek először a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola adott otthont.

A konferenciát a befogadó intézmény rektorának, dr. Várnai Sándor Jakab OFM-nek és dr. Cziglányi Zsoltnak, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektorának köszöntő beszéde nyitotta meg. Ezt követték a hallgatói előadások, amelyek során mindenki megmutatta, hogy a maga tudományágán belül mi is foglalkoztatja őt igazán. Számos terület érintésre került, így az egyházjogtól kezdve a misztikán át a biblikumig megannyi érdekes prezentációt hallhatott az érdeklődő közönség. A Sapientia, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Pécsi Hittudományi Főiskola tanárai is adtak ízelítőt kutatási témáikból, dogmatikus és az egyház társadalmi tanításának gazdasági oldalát érintő rövid előadások hangzottak el. A nap tudományos részét a magukat képviselő iskolák bemutatkozása zárta, ahol megismerhettük a már említett intézményeken kívül a Veszprémi és a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolát is. A jó hangulatú napot a vacsora és az azt követő közös játék koronázta meg és tette még élménygazdagabbá, melyet legvégül a másnap délelőtti közös szentmise zárt.

A résztvevők kötetlen beszélgetéseken keresztül ismerhették meg egymás intézményének hallgatói életét és leshettek el tippeket sajátjuk színesítéséhez. Felmerültek további programok lehetőségei is, mint közös nyári tábor vagy futballmérkőzés. Az egyes tanintézmények  cserekapcsolatai már életbe is léptek, melynek keretében egy-egy hallgatót egy hétre lát vendégül egy másik iskola, azalatt bevonva őt az ottani közösségi és városi életbe. Mindenki pozitívan tekint a jövőbe, bíznak abban, hogy ez csak az első lépés volt egy termékeny, további katolikus felsőoktatási intézményeket magába foglaló kedvezményezésnek. A hallgatói önkormányzatok elnökei igyekeznek valamennyi főiskolával felvenni a kapcsolatot, hogy így tegyék még teljesebbé a kapcsolati hálót. Mert ahogy Jézus is mondja: „Ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük”. (Mt 18,20)

Nagy Éva Anna